«Έξυπνο» ρολόι ιδέα ετών

Το πρώτο ψηφιακό ρολόι, έκανε το ντεμπούτο του το 1972, ήταν το Pulsar που κατασκευάστηκε από την Hamilton Watch Company. Με την εισαγωγή προσωπικών υπολογιστών στη δεκαετία του 1980, η Seiko άρχισε να αναπτύσσει υπολογιστές με τη μορφή ρολογιών. Το 1983 δημιούργησε το Data 2000 με αρκετά μικρή μνήμη ενώ ακολούθησαν πολλά άλλα μέχρι το RC-1000 Wrist Terminal που ήταν το πρώτο μοντέλο Seiko που διασυνδέθηκε με υπολογιστή, κυκλοφόρησε το 1984.

Το 1998 σχεδιάστηκε το πρώτο ρολόι χειρός Linux στον κόσμο και χαρακτηρίστηκε ως «the father of wearable computing». Η Samsung, το 1999,  παρουσίασε το SPH-WP10, το πρώτο ρολόι στον κόσμο, με μονόχρωμη οθόνη LCD, ενσωματωμένο ηχείο/μικρόφωνο και 90 λεπτά χρόνο ομιλίας. Το 2009 πλέον, ο Hermen van den Burg, διευθύνων σύμβουλος της Burg Wearables, παρουσίασε το πρώτο αυτόνομο «έξυπνο» ρολόι με υποδοχή κάρτας SIM που δε χρειαζόταν σύνδεση με smartphone και πήρε βραβείο για το πιο καινοτόμο προϊόν στην έκθεση Canton (Απρίλιος 2009).

Με την πάροδο των ετών όμως, απέκτησαν περισσότερη ευφυία και εκτελούν έξτρα λειτουργίες. Το «έξυπνο» ρολόι ή smartwatch, σήμερα είναι πρακτικά ένας μίνι υπολογιστής σε μορφή ρολογιού, με οθόνη αφής που παρέχει στο χρήστη επικοινωνία, ενημερώσεις και βιοπαρακολούθηση όπως θερμόμετρο, επιταχυνσιόμετρο, βηματόμετρο, καρδιακό ρυθμό, υψόμετρο, βαρόμετρο, πυξίδα, GPS ακόμη και παιχνίδια. Ορισμένα «έξυπνα» ρολόγια λειτουργούν και ως συσκευές αναπαραγωγής πολυμέσων, με ραδιόφωνο FM και αναπαραγωγή ψηφιακών αρχείων ήχου και βίντεο, ενώ άλλα μοντέλα, έχουν λειτουργίες τηλεφωνίας, όπως πραγματοποίηση κλήσεων.

Φυσικά, εξελίσσονται διαρκώς, από τον σχεδιασμό, τη χωρητικότητα μπαταρίας έως και τις εφαρμογές που σχετίζονται με την υγεία ή την ψυχαγωγία.

Μέσα από τη γκάμα του LikeitSmart.gr μπορείτε να βρείτε το «έξυπνο» ρολόι που ταιριάζει στις ανάγκες και την προσωπικότητα σας!